Як Саудівська Аравія готує переворот у Катарі

12.03.2018 1:40

Як Саудівська Аравія готує переворот у Катарі

Саудівський телеканал «Al-Arabiya» на кілька днів привернув увагу арабомовних ЗМІ своїм гучним і скандальним інтерв’ю із катарським шейхом Султаном бін Сухаймом. Один з провідних саудівських журналістів Туркі Ад-Дахиль, який відомий своїми численними інтерв’ю з різними політичними лідерами арабського світу, опублікував свою розмову з шейхом, яка стала надзвичайно цікавою з огляду на перебіг протистояння Саудівської Аравії і Катару, яке триває з травня 2017 року. Під час інтерв’ю шейх відкрито звинуватив батька чинного еміра Катару в убивстві. Це стало першою такою заявою від члена королівської родини, яка засвідчила про те, що конфлікт навколо Катару не лише не згас, а тільки починається.

Султан бін Сухайм Ат-Тані – член катарської королівської родини. Його батько – Сухайм бін Хамад Ат-Тані – був одним з найвпливовіших членів катарської правлячої родини. Він був першим в історії незалежного Катару міністром закордонних справ і грав ключову роль у розбудові та модернізації емірату у 1970-1980-х роках. Сухайм мав тісні зв’язки зі своїм рідним братом – тодішнім еміром Катару Халіфою бін Хамадом Ат-Тані. Але у 1985 році, коли Сухайм дізнався, що його брат планує передати престол своєму сину, то вирішив взяти владу в свої руки самостійно. Сухайм бін Хамад зібрав лояльних йому людей на півночі країни та почав підготовку до державного перевороту. Але до конкретних дій не дійшло. Сухайм несподівано помер від серцевого нападу. А еміром благополучно став Хамад бін Халіфа Ат-Тані, який керував Катаром до 2013 року.

І от у нещодавньому інтерв’ю син померлого шейха відкрито звинувачує нинішніх катарських лідерів в отруєнні свого батька заради захоплення влади у 1985 році. За словами Султана бін Сухайма, його батька вбили, бо він представляв загрозу для Хамада бін Халіфи, який тоді готувався стати еміром, а його родини, мовляв, є всі докази причетності Хамада бін Халіфи до організації вбивства. Крім цього, Султан бін Сухайм розкритикував нинішню політику Катару та заявив, що найбільшими злочинцями Дохи є троє людей: нинішній емір Тамім бін Хамад, його батько Хамад бін Халіфа та колишній багаторічний прем’єр-міністр Хамад бін Джассім бін Джабер Ат-Тані. Якраз ці троє і є основними «ворогами» Саудівської Аравії в інформаційному медіапросторі королівства.

Це інтерв’ю має величезне значення для аналізу конфлікту між Саудівською Аравією і Катаром. Ще влітку 2017 року у своєму матеріалі про це протистояння я писав, що конфлікт може завершитися спробою Ер-Ріяда усунути від влади нинішнього еміра Таміма бін Хамада і поставити на його місце більш лояльного члена катарської королівської родини. У грудні 2017 року, після того, як переговори між катарцями та саудівцями зайшли у глухий кут, в Ер-Ріяді відбулася велика конференція за участю 22 членів катарської королівської родини на чолі з шейхом Султаном бін Сухаймом – героєм вищезазначеного інтерв’ю. Тоді учасники зустрічі підтвердили свою прихильність саудівському керівництву та заявили, що «повернуться у визволений Катар», натякаючи на можливий палацовий переворот у Досі. За словами Султана бін Сухайма, сьогодні майже 60% членів катарської родини виступають проти нинішнього політичного курсу еміра Таміма та його батька Хамада, який після добровільної передачі влади у 2013 році все ще лишається впливовою фігурою у катарській політиці. Наскільки правдива ця цифра – невідомо, але конференція засвідчила, що Саудівська Аравія готує опозиційну групу з числа лояльних їй представників катарських еліт, які будуть готові замінити «неслухняних» керівників газового емірату у випадку перевороту.

Інтерв`ю, яке опублікував телеканал «Al-Arabiya», свідчить про те, що Саудівська Аравія активізує свої зусилля з дестабілізації Катару та посилює тиск на емірат. Це означає, що у найближчому майбутньому Ер-Ріяд вдасться до спроби усунення від влади еміра Таміма бін Хамада Ат-Тані або нейтралізації його батька Хамада, якого називають головним архітектором нинішньої катарської політики. А «вбивство» екс-міністра закордонних справ Сухайма бін Хамада, про яке публічно заявив його син у саудівських ЗМІ – це явний привід, який Ер-Ріяд використає для делегітимізації катарської влади, демонізації еміра Таміма в очах катарських еліт і, можливо, для виправдання акції з усунення його від влади.

Іншою цікавинкою інтерв`ю Султана бін Сухайма стала його заява про підтримку «племінних старійшин» Катару. Це також приклад тонкої гри саудитів проти катарців. Йдеться про племінних вождів Катару, які після початку кризи у 2017 році виступили проти політики еміра Таміма та втекли закордон. Це переважно племена, які проживають на саудівсько-катарському кордоні та отримують гроші з транспортних перевезень. Але з початком протистояння Саудівська Аравія закрила кордони для Катару та запровадила блокаду, змусивши племена вимагати від Дохи поступок. Але замість них, емір Тамім позбавив старійшин громадянства. Найбільше постраждали племена Аль-Маррах та Шамаль Аль-Хаваджер. Зараз ці «ображені» племена, разом із невдоволеною частиною катарської королівської родини, формуються у про-саудівський блок, який відіграватиме роль «proxies» (сателітів) Ер-Ріяда у конфлікті з Катаром. А головним представником цього блоку готують зробити шейха Султана бін Сухайма Ат-Тані.

Не випадково, ще наприкінці минулого року ці племена збиралися на конференцію у Великій Британії у Лондоні. На ній вони критикували катарський уряд і вітали підтримку Саудівської Аравії. Але найцікавішим був склад гостей на конференції. Там були присутні не лише катарці, але й саудівці, американці і європейці – колишні політики та урядовці, яких Ер-Ріяд найняв у підтримку діяльності опозиційних катарському еміру фракцій. Серед них: колишній міністр енергетики США та посол США в ООН Білл Річардсон, колишній лідер Консервативної партії Великої Британії Ієн Данкан Сміт, колишня верховний представник ЄС у Боснії Педді Ешдаун. Зараз Саудівська Аравія намагається схилити на свій бік уряд Великої Британії. На цьому тижні відбувся візит принца Мухаммеда бін Сальмана до Лондона, де він підписав низку вигідних двосторонніх угод. Для прем’єр-міністра Терези Мей, яка намагається компенсувати втрати від виходу зі складу ЄС торговими угодами з іншими державами світу, допомога Саудівській Аравії у протистоянні з Катаром може стати в нагоді. Зрештою, британці вже активно співпрацюють з Ер-Ріядом у питанні поставок зброї для війни в Ємені, попри протести з боку громадян і опозиції.

Головна мета саудитів – прибрати з політичної сцени Катару колишнього еміра Хамада бін Халіфи Ат-Тані. В Ер-Ріяді вважають, що саме він є ключовою фігурою, яка управляє країною, а його син Тамім «зламається» після того, як ізолюють його батька. Хамад ще з перших днів свого правління у 1995 році став мішенню для Саудівської Аравії та її союзників. Коли він прийшов до влади, вони намагалися організувати переворот, щоб його прибрати. Тоді еміра врятувала інформація про це, яку йому «злив» один з учасників повстання. Другим фактором стійкості еміра Хамада стала обережна позиція США, які, хоча й не підтримували Катар, але не бажали дестабілізації ситуації у регіоні Затоки і не погоджувалися підтримати силове повалення влади в Катарі саудівськими військами. Не дивно, що на цьому грунті, наприклад, у 2003 році Саудівська Аравія відмовилася надавати Вашингтону доступ на авіабазу імені принца Султана для бомбардувань Афганістану та Іраку. Натомість таку базу збудували та віддали американцям катарці, вона й сьогодні використовується США як база для їхніх літаків. Ідеться про відому авіабазу «Аль-Удейд».

Відтак, зараз у бій пішли традиційні для Близького Сходу методи війни, які нам здаються дикістю: питання «чистокровності» клану. Політичні оглядачі часто не зважають уваги на цей фактор політики в арабському світі, особливо у країнах з досі сильною племінною ідентичністю. Річ у тім, що колишній емір Хамад бін Халіфа, коли став правителем газового емірату у 1995 році, не був прийнятий як емір усіма членами родини. Його мати походила не з племені Ат-Тані, а з племені Аль-Аттія. Таким чином, Хамад був «напівкровкою» і не сприймався усіма. Його син Тамім також не уникнув цієї долі. Хоча у Хамада дві дружини походять з племені Ат-Тані, але третя – мати Таміма – представляє плем`я Аль-Міснад. Все це зараз активно використовуватиме Саудівська Аравія для делегітимізації катарського еміра та його клану. А герой інтерв’ю – шейх Султан бін Сухайм – є більш «чистим» за звичаями аравійських племен, аніж емір Тамім. Якщо Ер-Ріяд зуміє мобілізувати навколо нього ще й «ображені» катарські племена та заручитися підтримкою Вашингтона і Лондона, можна очікувати на палацовий переворот у Катарі найближчим часом.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, страницу «Хвилі» в Facebook

Источник

Вверх