Руйнівники міфів: гріти чи не гріти воду бойлером?

17.06.2017 10:11

boyleryi

Літо наступає, а гаряча вода відступає. Кількість відвідувачів спортзалів зростає, причому часто мотивацією є не бажання схуднути, а, як не дивно, бажання нормально помитись. Чому ж не можна власноруч підігріти воду (і це не про каструлі на вогні), щоб не затьмарювати собі яскраві літні будні?

Як виявилось, в українців існує цілий ряд міфів, які утримують їх від омріяного гарячого душу. Зокрема, окремою категорією виступають міфи про бойлери, з якими розбирались експерти компанії Bosch.

Міф 1. Бойлер занадто великий, щоб його можна було повісити в квартирі, доводиться буквально «битись головою» о нього.

Реальність. Все залежить від того, куди його вішати і скільки є місця. Безперечно, у нашій країні є квартири, де окрім як над туалетом, повісити бойлер більше немає де. Але це поодинокі випадки. До того ж, наразі споживачам доступні різноманітні моделі від вузьких вертикальних до горизонтальних, які можна розмістити прямо під стелею або під мийкою та які компактно впишуться у вашу квартиру.

Міф 2. Встановлення бойлера є неекономним і веде до великих рахунків за комунальні послуги.

Реальність. Бажання зекономити для українців є майже таким природним, як і бажання добре поїсти. Тому в інтернеті вже неодноразово точились суперечки з приводу того, що економніше – бойлер чи централізоване водопостачання. Проте прості підрахунки показують, що вартість одного кубу води, нагрітого в бойлері нижче ніж вартість гарячої води з централізованої труби.

До того ж при користуванні нагрівачем ви завжди можете контролювати температуру. За централізованого водопостачання досить часто ви отримуєте близько 50˚, замість обіцяних 70˚. Тож ви сплачуєте за гарячу воду, а отримуєте – підігріту.

Міф 3. Навіщо встановлювати бойлер, якщо є лічильник? Не користуєшся водою — не платиш! До того ж, тарифи постійно змінюються, тому не вгадаєш, як краще зекономити.

Реальність. Тут, як говорять, правильний засновок, та неправильний висновок. На щастя, чи скоріше, на жаль, у нашій країні тарифи міняються в одну сторону – вони зростають. Таким чином, бойлер ви встановлюєте зараз, тарифи ростуть, а строк окупності скорочується. Якби ціни на гарячу воду знижувались, а на електроенергію зростали, тоді, звичайно, використання нагрівача було б невигідне.

Що ж до лічильників, то тут механізм діє незмінно: не користуєшся – не платиш.

Міф 4. Встановлення бойлера є проблемним, необхідно робити ремонт, змінювати сантехніку.

Реальність. Частково правда у критичних випадках: якщо вся ванна/кухня у кахлях або ж вмонтовані потаємні шафи, або стоять дуже дорогі кухонні меблі. В такому разі певний ремонт може бути необхідним, проте у 95% встановлення нагрівача є безпроблемним. Бойлер можна вмонтувати у будь-яке місце квартири з водопостачанням: у ванну, туалет чи на кухні.

Якщо ж людина не може зробити це самотужки, то вартість такої роботи обійдеться їй у 500-600 грн. Але тут критично важливим є обраний час. Необхідно відійти від стратегії більшості людей купувати все в останній момент, щоб уникнути подорожчання послуги в час пік, яка тоді може сягнути 1000 гривень. Тож якщо робити все в плановому порядку, то загалом здобуття цінного агрегату для нагріву води вийде не дуже дорогим.

Міф 5. В країні непевний час. Ніколи не знаєш, коли доведеться переїжджати, тому навіщо його купляти, якщо все одно не зможеш забрати з собою?

Реальність. Тут необхідно виокремити декілька категорій людей. Перша – ті, хто знімає квартиру, інші – власники, яким доведеться переїжджати.

В першому випадку все залежить від домовленості з орендодавцем. Люди, що ставлять бойлер на зйомній квартирі, як правило, роблять це за рахунок орендної платні і фактично нічого за це не платять або ж платять певний відсоток (тут знов-таки – вже як домовитесь). Врешті-решт ви та власники отримуєте воду, дешевшу ніж “з труби”.

Друга категорія людей може безпроблемно забрати нагрівач з собою, при чому система централізованого водопостачання залишається абсолютно дієвою. Нові мешканці просто переходять на державне водозабезпечення. У разі надання для оренди старої квартири, власники просто вказують бойлер як одну з додаткових переваг (поряд з пральною машиною, WiFi тощо). В результаті чого конкурентоспроможність та орендна плата підвищується.

Тож як бачимо, як і більшість стереотипів, міфи про бойлери виявились досить безпідставними. Нагрівачі води все більше стають не предметом комфорту, а, враховуючи реалії сьогодення, навіть предметом необхідності. Тому за вами залишається вибір, чи встановлювати його для щоденного користування чи насолоджуватись романтикою кип’ятіння води.

Источник

Вверх