На які заяви голови МЗС Китаю потрібно звернути в Україні

12.03.2018 2:40

На які заяви голови МЗС Китаю потрібно звернути в Україні

Вчора пан голова МЗС КНР Ван І відповів на запитання щодо китайської зовнішньої політики після першої сесії 13-их Всекитайських зборів народних представників у Пекіні (парламенту КНР). Чи є цікавою для держави Україна представлена інформація? На це питання ми відповімо.

Тези котрі безпосередньо представляють інтерес:

Перша – президент Сі Цзиньпінь (котрому була надана можливість переобиратися на третій строк правління), як архітектор китайської дипломатії приймав участь в плануванні та виконанні завдань зовнішньополітичного характеру. Він виступив драйвером ініціативи «Один пояс, Один шлях», відвідав 57 країн та прийняв 110 голів іноземних урядів, а також завдяки своїй харизмі сприяв поліпшенню відносин із лідерами інших країн. Наприклад влітку 2016 року китайський президент відвідав Варшаву, зустрівся з польським колегою, закликав до більш тісної співпраці в ініціативі «Один пояс Одна дорога», а також назвав Польщу «лідером» 领头羊 ling tou yang регіону. Тобто організація персональних зустрічей очільників держав із президентом Китаю є дуже гарним шляхом налагодження та поліпшення двосторонніх відносин, що є необхідним для України через в’ялу участь в зовнішньополітичній повістці Піднебесної. Київ має «шукати чорного дракона, щоб здобути перлину» 探骊得珠 tan li de zhu – сфокусуватися на головному, якщо потрібно терміново поліпшити відносини із КНР, тоді шукати шлях до зустрічі із очільником Піднебесної.

Друга – китайський міністр закордонних справ сказав що китайсько-російське співробітництво має блискуче майбутнє, для цього він використав ідіому «політ птиці Пен – 10 000 лі» 鹏程万里 peng cheng wan li. Тобто Україні потрібно конструювати свою політику в відносинах із Піднебесною зважаючи на дуже гарний поточний стан відносин між РФ та КНР, при цьому велику увагу приділити тим напрямках котрі можуть бути розвинуті в успішне співробітництво, наприклад економіка.

Третя – Китай приймає до своєї стратегії країни котрі виголосили бажання приєднатися до ініціативи «Один пояс Один шлях». За словами міністра вже 140 держав приймає участь в проекті. Для України це чіткий меседж для активізації співпраці в даній ініціативі. Якщо наша держава хоче отримати бенефіти від цієї стратегії, вона не має «витрачати час» 蹉跎岁月 cuo tuo sui yue.

Четверта – Піднебесна є драйвером глобалізації та відкритої ліберальної торгівлі, розвиток Китаю буде сприяти вирішенню світових глобальних проблем як-от бідність. «Китай відповідальний за 70%-не зменшення бідності в світі» — сказав міністр. Тобто китайці показують всьому світові як потрібно створювати strong society за рахунок збільшення добробуту населення. Для України це стимул відкинути політику «спокійно миритися із бідністю» 安贫守道 an pin shou dao, та вивчаючи досвід КНР стратегічно розвивати економіку і подолати бідність та інші соціальні вади.

П’ята — Китай закликає ЄС до пришвидшення перемов щодо двосторонньої угоди по захисту інвестицій. Піднебесній важливо мати більше гарантій для інвестування в ЄС. Цього річ буде 15-та річниця стратегічного партнерства між Китаєм та ЄС. А цього року президент Франції Макрон та британський прем’єр Мей вже відвідали КНР, підкресливши важливість відносин із Піднебесною. Києву також необхідно активізуватися в проведенні політики приваблення китайських інвестицій. Немає ніякого здорового глузду в стратегії «сторожити пень в очікуванні зайця» чекати у моря погоди 守株待兔 shou zhu dai tu.

Шоста – міністр закордонних справ Китаю виділив чотири основні події котрі пройдуть в Піднебесній цього року.

Перша подія — Boao Forum на Хайнані в квітні. Цей форум також називають «Азійський Давос», цього року в його повістці будуть реформи та політика відкритості. Серед держав, що постійно відправляють своїх представників на форум – РФ, Казахстан, Вірменія, Нідерланди, Швеція, це окрім азійських та африканських країн. В 2013 році на форумі були Білл Гейтс та Джордж Сорос. Для України участь в такому форумі виконувала таку ж саму функцію, як і участь в Давоському форумі — промоутерство своїх економічних та політичних інтересів.

Друга подія – саміт ШОС (Шанхайська організація співробітництва) у червні. Україна не є учасником цієї організації. Хоча Турція та Білорусь (найближчі сусіди) взаємодіють свою співпрацю з організацією. В сучасній українській історії Віктор Янукович в 2012 році також запропонував зробити Україну спостерігачем в ШОС, але це все так і не кристалізувалося.

Третя подія – форум співробітництва між Китаєм та Африкою в Пекіні у вересні. Основний фокус – робота між китайцями та африканцями в рамках ініціативи «Один пояс Одна дорога». Україна мала б добре промоніторити цей захід аби – 1) дізнатися про інвестування КНР в Африку; 2) розвідати про економічні зиски які має африканський ринок;

Четверга подія – Перша міжнародна китайська виставка імпорту яку організовує китайський уряд. Вона пройде в листопаді цього року, на площі 500,000 m2 у Шанхаї. Відкриваючись світові Китай надає змогу іноземним виробникам вийти на ринок Піднебесної (це також стратегія пожвавлення внутрішнього споживання, важливого для економічного зростання). Пріоритет до участі надається країнам, які приймають участь в ініціативі «Один пояс Одна дорога». Наразі китайці очікують бізнес із 100 країн, який прийме участь в виставці. Будуть представлені як товари так і послуги, починаючи від органічної їжі, медичного устаткування та закінчуючи штучним інтелектом, освітою, туризмом та ін. Очевидно, що Україні задля надання стимулу експорту потрібно представити своїх виробників товарів та послуг на виставці.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, страницу «Хвилі» в Facebook

Источник

Вверх