Названі реальні терміни повернення обов’язкового техогляду для легкових машин

01.10.2017 1:51

Названі реальні терміни повернення обов’язкового техогляду для легкових машин

Вітчизняні ЗМІ облетіла сенсаційна новина – в наступному, 2018 році, в Україні вводиться обов’язковий техогляд для некомерційних транспортних засобів. Новину озвучив заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк. За словами чиновника, перевірка технічного стану транспорту нібито вводиться на підставі вимог Угоди про асоціацію України з ЄС.

Не встигли охолонути пристрасті після такого несподіваної заяви, як експерти, що спеціалізуються в автомобільній сфері, розкритикували її в пух і прах. А через пару днів і саме Міністерство інфраструктури спростувало цю інформацію, пише MMR.

«Ми хочемо, щоб технічний огляд проводили приватні компанії»

Заява, яка викликала великий резонанс в автомобільному співтоваристві, заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк зробив в середу, 21 вересня, під час зустрічі з повноважним міністром посольства Литви в Україні Гвідасом Керушаускасом. Зокрема, Юрій Лавренюк нагадав, що на сьогоднішній день обов’язковий технічний огляд повинні проходити транспортні засоби, які здійснюють комерційні перевезення. А з наступного року відповідно до положень Женевського Угоди 1958 року, директивами ЄС та вимогами Угоди про асоціацію України з ЄС нібито всі автомобілі, які виїжджають з нашої країни до Євросоюзу, обов’язково повинні мати відповідний талон проходження технічного огляду транспортного засобу. Крім того, техогляд також стане обов’язковим при першій реєстрації і перереєстрації транспортного засобу.

«Зараз перед нами стоїть завдання поетапного введення обов’язкового технічного огляду, – передає слова заступника міністра інфраструктури Юрія Лавренюка прес-служба міністерства. – У нас уже є відповідні нормативно-правові акти, які набирають чинності в наступному році, і нам потрібно якісно до цього підготуватися. Залучаються кращі світові практики і експерти. Ми хочемо, щоб технічний огляд проводили акредитовані Національним агентством акредитації України приватні компанії, які мають лабораторії, достатню матеріально-технічну базу і відповідають всім вимогам, встановленим чинним законодавством».

У свою чергу Гвідас Керушаускас запропонував Україні використовувати литовський досвід впровадження сучасної процедури техоглядів, яка вважається однією з кращих в світі.

Вже на наступний день заяву Юрія Лавренюка розкритикував глава Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко. На своїй сторінці в «Фейсбуці» він заявив, що озвучена чиновником інформація, м’яко кажучи, далека від істини.

«В Угоді про асоціацію з ЄС чітко прописано, що Україна взяла на себе зобов’язання приєднатися до Директиви ЄС / 40/2009 про загальний техогляд до 2019 року! – написав Олег Назаренко. -При чім тут 2018-й? І взагалі, є конвенція 1958 року – це рішення кожної країни! Як можуть українські чиновники вирішувати, чи може авто без техогляду їхати в Євросоюз, без самого ЄС? Я відразу ж зв’язався з моїм товаришем, заступник міністра фінансів Польщі, і він відповів, що подібна заява некомпетентних українських чиновників – цілковита дурниця!»

Викликають подив і слова Юрія Лавренюка з приводу введення техогляду при першій реєстрації автотранспорту. За твердженням глави ВААІД, в Євросоюзі, так і в усьому світі, після першої реєстрації транспорту його техогляд кілька років взагалі не проводиться, а відповідальність за технічний стан несе виробник.

«Виходить, що Україна не вводить техогляд 20-річних авто, часто небезпечних на дорогах, але зате вводить техогляд для нових машин! – підкреслив Олег Назаренко. – Такі некомпетентні заяви офіційних осіб Мінінфраструктури дискредитують не тільки заявника, але і саме міністерство!»

Черговим фейком від українських чиновників назвав слова Юрія Лавренюка з приводу того, що обов’язковість талона техогляду для вітчизняних авто, що виїжджають в 2018 році в ЄС, є вимогою Угоди про асоціацію з ЄС, відомий правозахисник і автор книги «100 аргументів проти штрафів ДАІ» Володимир Караваєв. Юрист стверджує, що ця перевірка стане обов’язковою для приватних автомобілів тільки через п’ять років.

«Інформація не відповідає дійсності! – написав Володимир Караваєв на своїй сторінці в “Фейсбуці”. – Цитую розділ V глави 7 доповнення ХХХІІ до угоди. Директива № 2009/40 / ЄС Європейського парламенту та ради від 6 травня 2009 року про перевірку придатності до експлуатації автомобілів і автопричепів. Графік: положення директиви повинні бути впроваджені для всіх транспортних засобів, що використовуються в міжнародних вантажних перевезеннях, протягом одного року; для всіх транспортних засобів, що використовуються в міжнародних пасажирських перевезеннях, протягом трьох років; для всіх транспортних засобів – протягом п’яти років після набуття чинності».

При цьому Володимир Караваєв нагадав, що Угода про асоціацію України з ЄС набула чинності 1 вересня нинішнього року. Таким чином, техогляд для некомерційних транспортних засобів стане обов’язковим в Україні тільки у 2022 році!

«Легкові автомобілі будуть проходити техогляд через чотири роки після першої реєстрації»

Через кілька днів Міністерство інфраструктури України спростувало заяву Юрія Лавренюка, опублікувавши роз’яснення на своєму офіційному сайті:

«Прес-служба Міністерства інфраструктури просить вибачення за некоректне подання інформації про дату введення обов’язкового технічного огляду транспортних засобів. Інформація про заборону в’їзду громадян на приватних автомобілях на територію ЄС з 2018 року без документа про проходження техогляду не відповідає дійсності».

Мінінфраструктури розробило проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері забезпечення безпечної експлуатації колісних транспортних засобів відповідно до вимог Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами, з іншого боку», в якому врахована необхідність імплементації положень Директиви 2014/45 / ЄС.

«Що ж стосується наявності документа про технічний огляд під час перетину державного кордону України, він стане обов’язковим після прийняття Верховною Радою вищезгаданого законопроекту і набрання ним чинності в установленому порядку, – поінформували в Мінінфраструктури. – Міністерство інфраструктури спільно з народними депутатами вже найближчим часом направить документ на розгляд і сподівається на його схвалення до 2018 року».

Міністр інфраструктури і транспорту Володимир Омелян доручив своєму заступнику Юрію Лавренюку на наступному тижні провести публічне обговорення запровадження обов’язкового техогляду з залученням громадськості та журналістів. Це дуже актуальна пропозиція, будучи реалізованою, дозволить автоекспертам донести до чиновників по-справжньому достовірну інформацію про вимоги Угоди про асоціацію і директив ЄС, що стосуються перевірок технічного стану. А головне – проінформувати введене в оману суспільство.

Оскільки заяви українського чиновника і автоекспертів істотно різняться, «ФАКТИ», в свою чергу, уважно вивчили текст Угоди про асоціацію України з ЄС і вимоги директив, що стосуються проведення перевірок технічного стану транспортних засобів. Угода дійсно передбачає поетапність введення в Україні обов’язкових перевірок технічного стану транспорту, і для легковиків ця норма повинна бути введена тільки через п’ять років з дня набрання чинності цим документом. (Нагадаємо, в повному обсязі Угода про асоціацію України з ЄС набула чинності 1 вересня.)

Обов’язковий техогляд як це передбачено Директивою № 2009/40 / ЄС, яка діє до 20 травня 2018 року, після чого замінюється новим, більш сучасним документом № 2014/45 / ЄС. Обидва передбачають для легковиків і вантажівок однакову періодичність проходження обов’язкового техогляду: через чотири роки після першої реєстрації, потім – кожні два роки. А для транспорту, що перевозить пасажирів, техогляд повинен проводитися через рік після першої реєстрації, далі – щорічно.

Як бачимо, заяви українських чиновників суперечать європейським нормативним документам. І це викликає в середовищі автомобілістів серйозну стурбованість, а чи не намагається уряд, прикриваючись нібито вимогами ЄС, повісити на автовласників чергові необов’язкові «обов’язкові положення», ускладнивши їм і без того нелегке життя?

Источник

Вверх